Бившият кмет на Пловдив с пространен текст в страницата си във

...
</TD
>Бившият кмет на Пловдив с пространен текст в страницата си във
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Цар Фердинанд няма място в България

Бившият кмет на Пловдив с просторен текст в страницата си във фейсбук по отношение на новината, че тленните остатъци на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от немския град Кобург и ще бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта в двореца " Врана " в София. 

Атанасов твърди, че това е скандално деяние. Фердинанд, по неговите думи, няма място в България, тъй като той е главната причина да достигнем до две национални произшествия.

Ето цeлия текст на Атанасов:

" Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз в този момент, с иглата, би трябвало да го скърпвам. “ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от татко си Фердинанд. И тази сурова оценка е извънредно вярна.

Благодарение на Фердинанд, България доближава до две национални произшествия. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си.

Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, поради военните случки, в които този цар въвлича страната ни. Българите би трябвало да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се отдръпва с два вагона от националното ни благосъстояние към немското си имение в Кобург.

След него, новият цар, личният му наследник Борис, по този начин и не го позволява да стъпи още веднъж на българска земя, макар многократните молби. Защото ясно осъзнава " заслугите “ на татко си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил орисите на стотици хиляди, трансформирал още толкоз в несретни бежанци и бутнал страната към най-тежката й рецесия в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската войска, отпред с генералите Фичев и Савов, категорично предизвестяват и упорстват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим. Но на 16 юни 1913 година самоувереният и високомерен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в злополука, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се извърнат против нас, по този начин и става. България търпи първата си национална злополука и от победител в Балканската война против Турция, с помощта на Фердидананд, се трансформира в новобранеца на Балканите. Същото прави и по-късно, когато подценява препоръките на политици и военни да пази неутралитет и България води война против целия свят в Първата международна война и записва Втората си национална злополука.

Фердинанд няма място в България. Неговите остатъци тук ще поругаят костите на стотиците хиляди починали поради нелепостта и арогантността му като държател. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя от дълго време е поставила клеймото си върху тази историческа персона.

И напряко не ми го побира мозъкът, каква безочливост е нужна, с цел да могат от Фонд " Цар Борис и Царица Йоанна " да заяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това действие е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за отбрана на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, поради несъответстващите решения на Фердинанд. В името на историческата правдивост, дано прахът му си почива в криптата на католическата черква " Св. Августин " в немския град Кобург, където е в този момент. Пък който има предпочитание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И в случай че в действителност за България е значимо да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни общественик Цар Самуил, който води епична 40-годишна борба с най-голямата средновековна империя за оцеляването на страната ни.

И тъкмо неговите остатъци не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират сега. Крайно време е костите му да намерят покой вкъщи - татко му, комит Никола е шеф на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величествен наш държател обаче, няма основани комитети. И страната ни не прави нищо, с цел да реши този исторически проблем с Гърция.

Защото това е и държавнически проблем. Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската страна сега оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга дойдат в двореца " Врана “, множеството политически първенци ще се наредят на опашка, с цел да прегънат гръбнак пред тях.

А античните римляни още веднъж ще се окажат прави: " Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи “. В случая по-важна е главата, която още веднъж е на път да създаде тежка политическа нелепост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР